Skip to main content

Motorrijles

Motorrijles in Schiedam, Vlaardingen, Rotterdam en Maassluis.

Om motorrijles te kunnen volgen moet je de leeftijd hebben van minimaal 17 jaar het examen mag je doen vanaf de dag dat je 18 jaar bent. Tevens moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs van de categorie B of een geldig theoriecertificaat van de categorie A. Als je het rijbewijs hebt behaald op je 18e jaar mag je 2 jaar niet op een zwaardere motor rijden dan 11 kW. Na die twee jaar kun je een nieuw AVD examen afleggen waarna je op een motor mag gaan rijden van maximaal 35 kw., en na weer twee jaar kun je opnieuw een AVD examen afleggen en dan krijg je de categorie A (onbeperkt vermogen) . Voor personen van 20 jaar is er de mogelijkheid om direct het A2 rijbewijs te halen hiervoor leg je een AVB en AVD examen af voor de Categorie A2 en na 2 jaar een avd examen voor A (onbeperkt vermogen) Voor personen van 24 jaar of ouder is er een keuzemogelijkheid om gelijk de zware categorie te doen A  (onbeperkt vermogen), zodat er na het behalen van het rijbewijs geen beperkingen zijn betreffende het aantal kW’s. of een lichtere categorie.

Ook bestaat er de mogelijkheid om vanaf 21 jaar direkt examen te kunnen doen voor de onbeperkte categorie ( A ) je legt dan de examens af zoals hieronder beschreven  (AVB en AVD ) en krijg dan vervolgens een A rijbewijs met daarop vermeld code 80, dit houdt in dat je dan of tot het bereiken van de 24 jarige leeftijd of danwel twee jaar in het bezit te zijn van het rijbewijs met code 80 je niet zwaarder mag rijden op een twee wielige motor dan van de categorie A2 en op een driewielige motor met onbeperkt vermogen.

Na het bereiken van de 24 jarige leeftijd of twee jaar na afgifte rijbewijs vervalt code 80 automatisch en mag je dan zonder nogmaals examen te doen A onbeberkt rijden.

Het motorexamen A1, A2 en A  (24 jaar of ouder ) bestaat uit twee examens: het examen voertuigbeheersing (AVB) en het examen verkeersdeelneming (AVD). Het examen voertuigbeheersing bestaat uit zeven bijzondere verrichtingen, waarvan je vijf van de zeven goed moet doen om te slagen. Tijdens het gedeelte voertuigbeheersing zal de nadruk liggen op het leren van de verrichtingen. Dit gebeurt op grote parkeerterreinen in de omgeving en daardoor zul je dus weinig kilometers maken op de weg. Dit examen is 1 jaar geldig zodat je dus eigenlijk 1 jaar de tijd hebt voor het halen van je eventuele theorie examen en het gedeelte verkeersdeelneming.

Tijdens het gedeelte verkeersdeelneming (AVD) wordt er uitsluitend op de openbare weg gereden waarbij alle aspecten van het motorrijden aan bod komen. Dit is zodat je straks niet alleen geslaagd bent, maar dat je ook een zelfstandige motorrijder zal zijn die welbewust omgaat met de voordelen van de motor, maar zeker ook weet wat de nadelen zijn zoals onder andere je kwetsbaarheid op de motor.

Voor het examen van de categorieën  A2 en A  als je al in het bezit bent van een motorrijbewijs van een lichtere categorie betreft het alleen een AVD examen waarbij bij het examen voor A2 er twee bijzondere verrichtingen tijdens de rit moeten worden uigevoerd en bij het examen A dit ook nog aangevuld wordt met een stukje zelfstandig route rijden (anwb borden volgen enz.) dit geldt niet voor het examen A direkt (24 jaar of ouder)  

Verder is er een kledingeis die inhoudt dat je op het examen moet verschijnen met een stevige outfit. Uiteraard het liefst motorkleding, maar een stevig jack en een stevige spijkerbroek voldoen ook.  een helm en handschoenen kunnen evt geleend worden tijdens de lessen en examen bij de rijschool 

Als je een praktijkvoorbeeld wilt zien van de rijles kijk dan hier:

    De privacy verklaring van Rijschool Mosch kunt u hier vinden en het lesregelement vindt u hier.